Steeds meer Nederlanders schaffen een speedpedelec aan. De speedpedelec is een extra snelle elektrische fiets. Op 1 juli van dit jaar telde ons land ruim 17.000 van dergelijke extra snelle elektrische fietsen, een toename van bijna 62 procent in vergelijking met twee jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS.

Speedpedelecs bieden een trapondersteuning tot 45 kilometer per uur en gelden daarmee als bromfiets voor de wet. Voor Speed Pedelecs gelden dus ook dezelfde regels als voor bromfietsen. Zo moet je minimaal een bromfietsrijbewijs hebben. Vanaf 16 jaar mag je dus met het rijbewijs AM een Speed Pedelec gebruiken.

De fiets was vooral populair bij dertigers die grotere afstanden moeten afleggen naar hun werk en daarvoor liever op de fiets stappen dan in de auto. Bovendien is fietsen natuurlijk een stuk milieuvriendelijker.

Nu zijn het vooral 55-plussers die relatief vaak een dergelijke snelle elektrische fiets hebben gekocht. Op 1 juli 2017 stonden ruim 3.500 snelle e-bikes op naam van een 55- tot 75-jarige; twee jaar later waren dat er bijna 6.500, een toename van 82 procent.

In juli 2017 reden er ruim 10.600 van deze snelle e-bikes op de Nederlandse wegen en nu dus reeds zo’n 17.000.

In Utrecht rijden relatief de meeste speedpedelecs van het land

De meeste speedpedelecs stonden geregistreerd in de provincie Utrecht, namelijk 142 per 100.000 inwoners. In Limburg wonen de minste speedpedelecbezitters, met 55 snelle elektrische fietsen per 100.000 inwoners.

Speedpedelecs en verzekeringen voor uw fietsenwinkel.

Verkoopt u speedpedelec’s (‘high speed e-bikes’) in uw fietsenwinkels, dan wilt u natuurlijk uw klanten ook een proefrit kunnen aanbieden. U heeft dan een handelaarskenteken en de daarbij behorende verzekering nodig. Fietswinkelverzekering.nl biedt dit aan voor het bescheiden bedrag van € 400 per handelaarskenteken. Hier vindt u meer informatie en hier kunt u deze verzekering aanvragen.