Meer fietsenwinkels in Nederland

Nederland telt steeds meer echte fietsenwinkels. Met name door de verkoop van e-bikes die een vlucht heeft genomen, lijken steeds meer ondernemers te kiezen voor de verkoop van fietsen vanaf een vaste locatie. Begin dit jaar telde Nederland 2.990 fietsenzaken. In 2014 waren er dit nog zo’n 2.680. Een stijging van ruim 11%.

De verkoop van fietsen leverde volgens de brancheverenigingen BOVAG en RAI vorig jaar een kwart meer omzet op dan in 2017, waarbij de e-bike de grote aanjager is van deze groei. Elektrische fietsen worden steeds meer gemeen goed. Voorheen waren het vooral de ouderen die een elektrische fiets gebruikten, maar tegenwoordig is deze ook onder de jongeren ‘hip’.

De groei is opmerkelijk, aangezien veel trendwatchers verwachtten dat door online aanbieders de fysieke winkels in het gedrang zouden komen. Je ziet dat de consument toch gaat voor advies als het gaat om het aanschaffen van een e-bike. Men wil de fiets eerst letterlijk aan den lijve ondervinden en meerdere proefritten kunnen ervaren, voordat men overgaat tot deze toch duurdere investering. Na aanschaf wil men de fiets graag om de hoek kunnen laten repareren.

Hier blijkt een fysieke winkel goed bij te passen.